Hızlı Arama Robotu
Hızlı Arama Robotu

Varlıkların Hareket Özellikleri Ders Notu

Paylaş
Varlıkların Hareket Özellikleri Ders Notu

Varlıkların Hareket Özellikleri Ders Notu

VARLIKLARIN HAREKET ÖZELLİKLERİ VE HAREKET ÇEŞİTLERİ

Merhaba çocuklar! Bugün “Varlıkların Hareket Özellikleri ve Hareket Çeşitleri” konusunu öğreneceğiz. Hadi başlayalım!

Hareket Nedir?

İlk olarak, hareketi tanıyalım. Hareket, bir varlığın, başka bir varlığa göre yer değiştirmesi demektir. Yani, bir şey bir yerden başka bir yere gitmeye başladığında, bu hareket olarak adlandırılır.

Kimler Hareket Eder?

Hareket yeteneği farklı farklı olsa da yeryüzündeki bütün canlılar kendiliğinden hareket edebilirler. Hareket etmek canlıların ortak özelliklerindendir. İnsanlar, hayvanlar, ve hatta bitkiler hareket edebilirler!

Bitkilerin Hareketi

Bitkilerin hareketi insanlar ve hayvanlar gibi değildir. Bitkiler yapraklarını Güneş’e doğru çevirmesiyle ve köklerinin suya yönelmesiyle hareket ederler. Yani, bitkiler de hareket edebilirler, ama bu hareketler farklıdır.

  • Örnek: Ayçiçeği gün boyunca başını Güneş’e çevirerek hareket eder.

Hareket Çeşitleri

Varlıkların hareketlerini çeşitli şekillerde inceleyebiliriz. İşte bazı hareket çeşitleri:

  • Hızlanan ve Yavaşlayan Hareket: Canlı ya da cansız varlıkların hızlarını arttırarak hareket etmelerine hızlanan hareket denir. Hızlarını azaltarak hareket etmelerine ise yavaşlayan hareket denir. Örnek: Uçak kalkarken hızlanır, iniş yaparken ise yavaşlar.
  • Sallanma Hareketi: Bir varlığın peş peşe ileri-geri veya aşağı-yukarı yönde tekrarlayarak yaptığı harekete sallanma hareketi denir. Örnek: Salıncakta sallanmak.
  • Dönme Hareketi: Dünya’nın kendi etrafında yaptığı hareket dönme hareketidir. Örnek: Topaç dönme hareketi yapar.
  • Yön Değiştirme Hareketi: Bir varlığın ilerlediği yönün değişmesine yön değiştirme hareketi denir. Örnek: Masa tenisi oynarken topun oyuncular arasındaki hareketi.

Bu şekilde, varlıkların hareketlerini farklı çeşitlere ayırabiliriz. Hareketler çevremizde her zaman olur, ve bu konuyu iyi anlamak, dünyayı daha iyi anlamamıza yardımcı olur.

Unutmayın, fen bilimleri öğrenmek çok önemli, çünkü dünyamızı daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Sorularınızı sormaktan çekinmeyin ve bu konuyu daha da derinlemesine öğrenmeye devam edin!

 

Varlıkların Hareket Özellikleri ve Hareket Çeşitleri Testi

1)Hareket nedir?
a) Bir varlığın hiç hareket etmemesi
b) Bir varlığın, başka bir varlığa göre yer değiştirmesi
c) Bir varlığın yemek yemesi

2)Hareket eden varlıkların ortak özelliği nedir?
a) Yemek yemek
b) Kendiliğinden hareket edebilmek
c) Renk değiştirebilmek

3)Bitkiler nasıl hareket eder?
a) Yürüyerek
b) Yapraklarını Güneş’e doğru çevirerek ve köklerini suya yönlendirerek
c) Uçarak

4)Hangi hareket, ileri-geri veya aşağı-yukarı yönde tekrarlayarak yapılır?
a) Hızlanan hareket
b) Sallanma hareketi
c) Dönme hareketi

5)Uçak kalkarken hangi tür hareketi yapar?
a) Yavaşlayan hareket
b) Hızlanan hareket
c) Sallanma hareketi

6)Dünya’nın kendi etrafında yapmış olduğu hareket hangi türdür?
a) Dönme hareketi
b) Yavaşlayan hareket
c) Hızlanan hareket

7)Hangi hareket tipine örnek olarak masa tenisi oynarken topun oyuncular arasındaki hareket verilebilir?
a) Yön değiştirme hareketi
b) Dönme hareketi
c) Hızlanan hareket

8)Bir madde, başka bir varlığa göre yer değiştirmeye başladığında ne olur?
a) Hareket etmez
b) Durur
c) Hareket başlar

9)Hangi tür hareketi ayakkabınız ayağınızda olmadığı sürece yapmaz?
a) Hızlanan hareket
b) Sallanma hareketi
c) Dönme hareketi

10)Mineraller hangi amaçlar için genellikle incelenir?
a) Endüstriyel ve ticari amaçlar
b) Bilimsel ve eğitimsel amaçlar
c) Eğlence amaçlar

Cevaplar:

  1. b
  2. b
  3. b
  4. b
  5. b
  6. a
  7. a
  8. c
  9. a
  10. b

 

 

Paylaş
Varlıkların Hareket Özellikleri Ders Notu

Varlıkların Hareket Özellikleri Ders Notu

VARLIKLARIN HAREKET ÖZELLİKLERİ VE HAREKET ÇEŞİTLERİ

Merhaba çocuklar! Bugün “Varlıkların Hareket Özellikleri ve Hareket Çeşitleri” konusunu öğreneceğiz. Hadi başlayalım!

Hareket Nedir?

İlk olarak, hareketi tanıyalım. Hareket, bir varlığın, başka bir varlığa göre yer değiştirmesi demektir. Yani, bir şey bir yerden başka bir yere gitmeye başladığında, bu hareket olarak adlandırılır.

Kimler Hareket Eder?

Hareket yeteneği farklı farklı olsa da yeryüzündeki bütün canlılar kendiliğinden hareket edebilirler. Hareket etmek canlıların ortak özelliklerindendir. İnsanlar, hayvanlar, ve hatta bitkiler hareket edebilirler!

Bitkilerin Hareketi

Bitkilerin hareketi insanlar ve hayvanlar gibi değildir. Bitkiler yapraklarını Güneş’e doğru çevirmesiyle ve köklerinin suya yönelmesiyle hareket ederler. Yani, bitkiler de hareket edebilirler, ama bu hareketler farklıdır.

  • Örnek: Ayçiçeği gün boyunca başını Güneş’e çevirerek hareket eder.

Hareket Çeşitleri

Varlıkların hareketlerini çeşitli şekillerde inceleyebiliriz. İşte bazı hareket çeşitleri:

  • Hızlanan ve Yavaşlayan Hareket: Canlı ya da cansız varlıkların hızlarını arttırarak hareket etmelerine hızlanan hareket denir. Hızlarını azaltarak hareket etmelerine ise yavaşlayan hareket denir. Örnek: Uçak kalkarken hızlanır, iniş yaparken ise yavaşlar.
  • Sallanma Hareketi: Bir varlığın peş peşe ileri-geri veya aşağı-yukarı yönde tekrarlayarak yaptığı harekete sallanma hareketi denir. Örnek: Salıncakta sallanmak.
  • Dönme Hareketi: Dünya’nın kendi etrafında yaptığı hareket dönme hareketidir. Örnek: Topaç dönme hareketi yapar.
  • Yön Değiştirme Hareketi: Bir varlığın ilerlediği yönün değişmesine yön değiştirme hareketi denir. Örnek: Masa tenisi oynarken topun oyuncular arasındaki hareketi.

Bu şekilde, varlıkların hareketlerini farklı çeşitlere ayırabiliriz. Hareketler çevremizde her zaman olur, ve bu konuyu iyi anlamak, dünyayı daha iyi anlamamıza yardımcı olur.

Unutmayın, fen bilimleri öğrenmek çok önemli, çünkü dünyamızı daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Sorularınızı sormaktan çekinmeyin ve bu konuyu daha da derinlemesine öğrenmeye devam edin!

 

Varlıkların Hareket Özellikleri ve Hareket Çeşitleri Testi

1)Hareket nedir?
a) Bir varlığın hiç hareket etmemesi
b) Bir varlığın, başka bir varlığa göre yer değiştirmesi
c) Bir varlığın yemek yemesi

2)Hareket eden varlıkların ortak özelliği nedir?
a) Yemek yemek
b) Kendiliğinden hareket edebilmek
c) Renk değiştirebilmek

3)Bitkiler nasıl hareket eder?
a) Yürüyerek
b) Yapraklarını Güneş’e doğru çevirerek ve köklerini suya yönlendirerek
c) Uçarak

4)Hangi hareket, ileri-geri veya aşağı-yukarı yönde tekrarlayarak yapılır?
a) Hızlanan hareket
b) Sallanma hareketi
c) Dönme hareketi

5)Uçak kalkarken hangi tür hareketi yapar?
a) Yavaşlayan hareket
b) Hızlanan hareket
c) Sallanma hareketi

6)Dünya’nın kendi etrafında yapmış olduğu hareket hangi türdür?
a) Dönme hareketi
b) Yavaşlayan hareket
c) Hızlanan hareket

7)Hangi hareket tipine örnek olarak masa tenisi oynarken topun oyuncular arasındaki hareket verilebilir?
a) Yön değiştirme hareketi
b) Dönme hareketi
c) Hızlanan hareket

8)Bir madde, başka bir varlığa göre yer değiştirmeye başladığında ne olur?
a) Hareket etmez
b) Durur
c) Hareket başlar

9)Hangi tür hareketi ayakkabınız ayağınızda olmadığı sürece yapmaz?
a) Hızlanan hareket
b) Sallanma hareketi
c) Dönme hareketi

10)Mineraller hangi amaçlar için genellikle incelenir?
a) Endüstriyel ve ticari amaçlar
b) Bilimsel ve eğitimsel amaçlar
c) Eğlence amaçlar

Cevaplar:

  1. b
  2. b
  3. b
  4. b
  5. b
  6. a
  7. a
  8. c
  9. a
  10. b

 

 

     


























































































Varlıkların Hareket Özellikleri Ders Notu YAPILAN YORUMLAR